EFISZ
AZ EFISZ
dokumentumok

2021.02.01.

Kihívások és tervek az EFISZ-nél a COVID-19 világjárvány idején 2021-ben

A koronavírus okozta pandémiás helyzet az EFISZ „életére”, működésére is jelentős hatással volt: a Szövetség 2020. évre tervezett szakmai programját aktualizálni kellett, a beütemezett eseményeket, szakmai fórumokat, munkacsoport üléseket, a kerekasztal-beszélgetéseket és a szakmai műhelymunkát az online térbe kellett folytatni. A tagok aktív közreműködésével és támogatásával, az EFISZ-szel kapcsolatos szakmai munkákkal tovább haladtunk a rendkívüli helyzetben is!

A Szövetség 2020-ban több szakmai eseményt tervezett, melyek fókuszában a hazai és nemzetközi fizetési ökoszisztémák átalakulása, az újra formálódó Európai Digitális Pénzügyi Stratégia, a hazánkban megvalósult Azonnali Fizetési Rendszer (AFR) kapcsolatos tapasztalatok és annak jövőbeli szolgáltatás-fejlesztési lehetőségei, az AFR-re épülő további projektek bemutatása állt. Szakmai párbeszédet kezdtünk a fogyasztóbarát digitális szolgáltatásokról és a fogyasztóvédelmi aktualitásokról. További online események zajlottak le, többek között még olyan izgalmas témákban, mint a „Banking as a Service”, vagy a közösségi közlekedés – Közlekedési Mobiljegy (KMJ) helyi és helyközi bevezetések. Panel-beszélgetéseket folytattunk pályázati források lehetősége vonatkozásában, a digitális pénzügyek megváltozott helyzetéről, valamint a startup-oknak nyújtható pénzügyi támogatásokról.

Az EFISZ a tagok kitartó közreműködésével tavaly két országos reprezentatív közvélemény-kutatást is készített a hazai elektronikus fizetés helyzetéről: kíváncsiak voltunk a magyar lakosság elektronikus fizetéssel kapcsolatos ismereteire, preferenciáira és igényeire a koronavírus okozta járványügyi helyzetben, majd ezeket egy megyeszékhely-szintű városi felmérés keretében is felmértük a megváltozott környezetben. A 2020-as felmérések korábbi évek felméréseivel, valamint a piaci trendek alakulásával történő összevetéséből már 2020 év végére is jól érzékelhető volt a pandémia miatt átalakuló fogyasztói szokások hatása.

Szövetségünk hazai elindulását követően tavaly év elején, Brüsszelben megalakítottuk nemzetközi hálózatunkat, a European Digital Finance Association (EDFA) nonprofit szervezetet (http://europeandigitalfinance.eu/) 9 európai fintech és elektronikus fizetéssel foglalkozó szakmai szervezettel közösen, melynek az EFISZ az alapító tagja. A jelenleg 13 ország szakmai szervezetét tömörítő nonprofit szövetség munkáját megkezdve, az Európai Unió konzultációs partnereként vett részt az Európai Unió Digitális Pénzügyi Stratégiájának kialakításában, majd annak parlamenti vitájában. Az Európai Bizottság célja volt a szeptemberben elfogadott digitális pénzügyi csomag által történő pénzügyi szolgáltatások digitális egységes piacának létrehozása. A Digitális Pénzügyi Stratégia kiemelt része az Európai Unió digitalizációs törekvéseinek, mely támogatja az új digitális értékláncok létrehozását. Az EU Digitalizációs programjainak előkészítésében történő aktív részvétellel jelentősen javítható a hazai vállalkozások által a 2021 – 2027 időszak fejlesztési forrásainak az elérése.

A Szövetség 2021-as évének tervezett szakmai fókuszai az Európai Pénzügyi Stratégia megújításában történő szakmai konzultáció folytatása (EDFA-DG FISMA), a hazai fizetési ökoszisztéma átalakulása (kormányzati törekvések, szabályozás, üzleti környezet), az AFR-re épülő potenciális szolgáltatások, új értékláncok megjelenése, a kormányzati digitalizációs törekvések (közösségi közlekedés, Smart City (okos város, okos falu), közmű és közszolgáltatások digitalizációjában rejlő lehetőségek, körkörös gazdaság) és a gazdasági versenyképesség támogatása lesznek. Foglalkozunk még a fenntarthatóság támogatásával (környezeti, gazdasági, társadalmi), a fejlesztési forrásokkal (hazai, EU-s), a fintech együttműködések hazai és nemzetközi elősegítésével („jó gyakorlatok” megosztása, partnerségi lehetőségek azonosítása), nem utolsó sorban pedig, folytatjuk a hazai és nemzetközi szakmai társszervezetekkel való együttműködéseket (EDFA) és a visegrádi (V4) partneri, régiós kooperációkat. 

Az EFISZ idei évi tervezett, szakmai tevékenységeinek keretében folytatni kívánja az egyetemi együttműködéseket (Debreceni Egyetem) és a kormányzati szintű párbeszédeket, illetve újabb lakossági piackutatást végez majd el („digitalizáció vs. COVID”) és saját szakmai konferenciát tervez megrendezni a virtuális térben.

menu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram