EFISZ
AZ EFISZ
dokumentumok

2020.11.19.

Kutatás az elektronikus fizetés helyzetéről a COVID-19 világjárvány alatt

Az Elektronikus Fizetési Szolgáltatók Szövetsége (EFISZ) tagjai  közreműködésével újabb országos reprezentatív közvélemény-kutatást  készíttetett a hazai elektronikus fizetés helyzetéről. A Szövetség ezúttal  megyeszékhely-szintű városi felmérés keretében mérte fel a magyar lakosság  elektronikus fizetéssel kapcsolatos ismereteit, preferenciáit és igényeit a  koronavírus okozta megváltozott helyzetben.  

A 2020. szeptember-októberi kutatás során az EFISZ elsősorban a hazai lakosság  elektronikus fizetéssel kapcsolatos tájékozottságára és szükségleteire volt kíváncsi,  valamint arra, hogy elektronikus fizetéskor a lakosság milyen tényezőket részesít  előnyben a pandémia okozta rendkívüli helyzetben.  

A fogyasztói szokások kutatásából egyértelműen kiderült, hogy a hazai lakosság egyre  nagyobb számban használ korszerű infokommunikációs eszközöket, ezen  eszközökön pedig egyre többen vesznek igénybe elektronikus fizetési  szolgáltatásokat. 

A korábbi kutatások eredményeivel összevetve látható, hogy továbbra is a készpénz  a leginkább használt fizetési eszköz, de a korábbi évekhez képest jelentősen megnőtt  a különböző készpénzkímélő fizetési megoldások volumene.  

A fogyasztói szokások elemzéséből kiderült, hogy a prepaid kártyákra épülő  szolgáltatásokban továbbra sincs robbanásszerű növekedés, ugyanakkor a  mobilfizetési megoldások népszerűsége növekszik. 

Az elektronikus fizetési szolgáltatásokban egyre népszerűbbek a QR-kód alapú  megoldások a felhasználók körében, ugyanakkor a felhasználók már figyelnek a  szolgáltatások árára is, és ez a választási preferenciáikat is befolyásolja. 

A kutatás rávilágít arra is, hogy kezdünk egyre tudatosabb felhasználók lenni, illetve  egyre jobban figyelünk a pénzügyi tudatosságra való nevelésre is. 

„Összességében elmondható, hogy a járványügyi helyzetben egyre nyitottabbak lettek  a felhasználók a korszerű digitális szolgáltatásokra és az ezekhez kapcsolódó  elektronikus fizetési lehetőségek alkalmazására. Ezek a szolgáltatások segíthetik a  gazdaság működésének a fenntartását ebben a pandémiás helyzetben is. A  felhasználók nyitottsága egyben lehetőséget is jelenthet a hazai vállalkozásoknak,  hogy korszerű, innovatív és versenyképes megoldásokkal jelenjenek meg a piacon, tovább növelve ezzel a gazdaság ellenálló képességét” – nyilatkozta Veres Mihály, az  EFISZ elnöke.

menu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram